Cimnastik Kuralları Nelerdir?

Sporun pek çok dalı vardır. En eski sporlardan biri olan cimnastik özellikle çocuklar için erken dönemde yapılması en ideal spor dalıdır. Aletli ve aletsiz olarak kapalı spor salonlarında yapılan cimnastik ne demektir? Cimnastik kuralları nelerdir? Kimler için uygun bir spordur?

Ritmik Cimnastik Kursu
Ritmik Cimnastik Kursu

Cimnastik Sporu Nedir?

  1. Yüzyılda dünya çağdaş sporları arasında yer almaya başlayan ritmik cimnastik sporu ilk önceleri eski Yunanlılar tarafından kurulan salonlarda erkekler tarafından yapılan bir spordu. Günümüzde en çok yapılan spor dalları arasında yer alan cimnastik aletli ve aletsiz cimnastik olarak ikiye ayrılır. Aletsiz cimnastikler mat denilen minderler üzerinde herhangi bir alet kullanılmadan adeta dansa benzer ritmik bir hareketler bütünüdür. Bir diğer cimnastik türü olan aletli cimnastik ise genellikle kurdele, ip, labut, çember ya da top gibi hafif aletler ile yapılabileceği gibi barfiks, kulplu beygir ya da halka gibi vücudun tüm yükünü çeken ve tüm kaslarını çalıştıran ağır aletler ile yapılır.
  2. Aletsiz Cimnastik
    Aletsiz Cimnastik

Cimnastik Branşları Nelerdir?

Ritmik cimnastik kursu vücudun fiziksel yapısını güçlendirmek, düzeltmek ve geliştirmek amacı ile yapılan son yıllarda ülkemizde giderek yaygınlaşan ve genellikle çocukluk dönemlerinde başlanan temel spor dalı olan cimnastiğin uygulama şekline göre farklı branşları bulunur. Bunların başında ise artistik cimnastik, ritmik cimnastik, trambolin cimnastik, aerobik cimnastik, genel cimnastik, step, plates, zumba, cimnastik balesi, barpiyo, cross fit, kangoo jump gibi pek çok cimnastik dalı bulunur.

Cimnastik Branşları
Cimnastik Branşları

Aletli ve Aletsiz Cimnastiğin Kuralları Nelerdir?

Her spor dalında olduğu gibi cimnastik sporunda da uyulması gereken bazı kurallar vardır. En genel deyimi ile aletli ve aletsiz olan her iki cimnastik türünü de hem bayanlar hem erkekler yapabilir. Ritmik ve artistik hareketlerden oluşan bir spor dalıdır. Cimnastik kapalı spor salonlarında yapılır. Aletli ritmik cimnastik de beş çeşit alet kullanılıyor. Bunlar barfiks, halka, atlama beygiri, kulplu beygir ve paralel bardır.

Aletsiz cimnastik ise genellikle halı ya da minder serili zemin üzerinde denge, kas koordinasyon ve güç gösterisi bütünüdür. Bununla birlikte aletli cimnastiğin bir dalı olan ritmik cimnastik kurdele, ip ve çember gibi aletler kullanılarak piyano eşliğinde yapılır. Müzik eşliğinde yapıldığı için genellikle dans özellikleri ile iç içe özellik gösterir.

Cimnastik Kuralları Nelerdir?